Rólunk

Akik abban segítenek, hogy a lovad hozzád illő társsá képezd:

Török György: alapító, cégvezető, lókiképző, edző

“Kisgyermekként arról álmodoztam, hogy amikor nagy leszek, a lovaim teljesen szabadon, felszerelés nélkül élnek majd velem. Elképzeltem, hogy így megyünk majd futni, így viszem őket a legelőre, így lovagolunk az erdőben. Hosszú út áll mögöttem, ami oda vezetett, hogy ma a gyermekkori álmomban élhetek és hogy már mások álmainak megvalósítását is segíthetem.” – Török György

Gyuri kisgyermekkora óta lovagol és azóta a lovak szerelmese. A 2000-es évek körül határozta el, hogy megvalósítja gyermekkori álmát, megvette a ma már Free Horse Style lovastelepként ismert területet és elkezdte kidolgozni a Free Horse Style módszerét. 2012-ben végül egy olyan rekordot állított fel, amit azóta sem utánzott senki: 51 kilométert tettek meg Sallyvel erdei utakon, forgalmas közúton, idegen lovastelepeken keresztül lóháton és futva. Mindezt szabadon, minden felszerelés és irányítóeszköz nélkül, hogy bizonyítsa, a ló ugyanolyan társunk lehet földről is, mint lóhátról.

Törökné Knódel Henriett: cégvezető, lókiképző, edző

A Free Horse Style számomra válasz minden kérdésre. Egy rendszer, amivel nemcsak minden problémát könnyedén kezelhetek, de mindeközben a lovammal olyan kapcsolatot építhetek, amiről korábban csak álmodtam.” – Törökné Knódel Heni

A Free Horse Style számomra válasz minden kérdésre. Egy rendszer, amivel nemcsak minden problémát könnyedén kezelhetek, de mindeközben a lovammal olyan kapcsolatot építhetek, amiről korábban csak álmodtam.” – Törökné Knódel Heni

Heni 6 éves kora óta lovagol és 16 évesen már a saját lovardáját vezette. 14 évig díjugratásban versenyzett lovaival, ahol rengeteg győzelem bizonyítja profizmusát. 2016-ban ismerkedett meg Gyurival és a Free Horse Style módszerrel, mert voltak problémák a lovaival, amire nem talált megoldást, de a Free Horse Style módszerrel teljesen megoldódtak. Csatlakozott a Free Horse Style csapathoz és elkezdtek együtt lovakat képezni, később az oktatásban is elkezdett segíteni, azóta pedig Gyurival együtt fejlesztik a Free Horse Style módszert mindkettőjük tudását összerakva.

Fábián Hanna: marketing menedzser

„A Free Horse Style számomra egy olyan gondolkodásmód, ami túlmutat a lókiképzésen, mert igazi fejlődést csak akkor érhetek el vele, ha közben emberileg is fejlődöm.” – Fábián Hanna

Hanna gyerekkora óta lovagol és 2019-ben ismerkedett meg a Free Horse Style módszerrel. Marketing tanulmányai miatt hamar megálmodta, hogy a marketinges tudását szeretné valahogy összekötni a Free Horse Style-al. Így kezdtünk bele közösen az Online Free Horse Style Akadémia felépítésébe.

Történelmünk

2000

A mostani Free Horse Style központ területének megvásárlása

2010

Gyuri első nagyobb teljesítménye Sally-vel, ahol 40 km-t tettek meg a Pilisen keresztül, ekkor még nyereggel és kontaktpálcával együtt.

2010

Ugyanebben az évben hívták Gyurit először bemutatózni a Nemzeti Vágtára és a Papp László Sportarénába is. Ekkor már több bemutatón lépett fel 1-2 éves csikókkal is, ezzel is alátámasztva a módszer hitelességét.

2012

Ebben az évben állította fel Gyuri a szabadon lovaglás rekordját: 51 kilométer erdei utakon, forgalmas közúton, idegen lovas telepeken keresztül, felét lóháton és felét futva. Szabadon, minden felszerelés és irányítóeszköz nélkül. Csak Gyuri és Sally.

2012

A Magyar Lovas szövetség az Év lovasa embere címre jelölte Gyurit, ahol a közönség szavazatai alapján a második helyen végzett.

2016

Gyurit választották a Kincsem film egyik lókiképzőjének, és miközben a Free Horse Style telepen több ló is képződött a filmhez, Gyuri és Sally több jelenetben is szerepeltek együtt.

2019

A Nemzeti Lovas Színház megkeresésére a színház lovait a Free Horse Style módszerrel kezdtük el képezni.

2024

Létrehoztuk az Online Free Horse Style Akadémiát.

Olvasd el mások véleményét is

Rólunk írtátok

Büszkeségeink

Fontos pillanataink

2012-ben a Magyar Lovas Szövetség az Év lovas embere címre jelölte Gyurit, ahol a ti szavazataitok alapján a második helyen végzett.

Ugyanebben az évben állította fel a szabadon lovaglás rekordját: 50 kilométer erdei utakon, forgalmas közúton, lóháton és futva. Szabadon, minden felszerelés és irányítóeszköz nélkül. Csak Gyuri és Sally. 🙂 A csodás napról készült videót itt nézhetitek meg.

2016-ban fantasztikus élménnyel gazdagodott a FSH csapat, hiszen Gyuri részt vett Sallyvel a Kincsem film forgatásán. Kettejükre többek között abban a jelenetben volt nagy szükség, amelyikben Kincsem – menekülés helyett – hősies tettet hajt végre egy égő istállóban. A többit nem áruljuk el, nézzétek meg a filmet. 🙂

"Úgy képezzük, hogy vágyjon rá, hogy foglalkozzunk vele!"

FHS Filozófia

Évek óta tanulmányozom a lovak elméjének működését.

Próbáltam megfigyelni, milyen problémákkal küzdenek lovak és lovasok, versenyzők és hobbilovasok. Idővel észrevettem, hogy a lovak tele vannak mentális problémákkal.

Ez nem meglepő, hisz a meglévő képzési módszerek jellemzően a mechanikus dolgokra fókuszálnak. Így a mentális problémákat nem állítják helyre, sőt, újakat idézhetnek elő.

Ezeket a viselkedésbeli zavarokat sokan nem tudják megfelelően kezelni, és egyre durvább eszközöket alkalmaznak a lovak kiképzésekor. Ettől egy olyan frusztrált állapot alakul ki, ahol sem a lovas, sem a ló nem boldog, hisz egyikőjük sem érti a másik reakcióját. Az elképzelt barátságból küzdelem lesz, ahol vagy az egyik, vagy a másik fél győz – illetve veszít.

Harmonikus kapcsolat csak úgy alakulhat ki, ha mindketten profitálnak a közös munkából és kölcsönösen megbíznak egymásban.

A Free Horse Style szemlélet és módszer erre az igényre igyekszik megadni a választ.

Free Horse Style-osok

Akikre büszkék vagyunk

Vannak olyan, veterán Free Horse Style-osnak számító lovasaink, akikre igazán büszkék lehetünk, mert időről időre segítik a munkánkat, tanulják és terjesztik a módszerünket, kitartásukkal és elhivatottságukkal pedig támogatnak minket.

Barta Zsolt

Hegedüs Nikolett

Barta Zsolt

“A szüleim szerint a ló volt az első szó, amit kiejtettem a számon. A lovak végig kísérték az eddigi életemet. Bármerre terelt a sors keze, ők mindig mellettem voltak, jóban-rosszban. A lovak kiképzése során hosszú és rögös utat jártam be. Nagyon sok módszert kipróbáltam, de mindegyiknél úgy éreztem, valami még hiányzik.

2011 nyarán ismertem meg Gyurit, akivel azóta is nagyon jó barátok vagyunk. Óriási kíváncsisággal vettem részt az általa kidolgozott Free Horse Style kurzuson, ami a gyakorlatban valóban igazolta azt, amit korábban olvastam róla. Azt éreztem, hogy megtaláltam, amit kerestem. Végre egy módszer, ami egyszerű, könnyedén átlátható és logikus. Véleményem szerint mindenkinek ismernie kellene, aki lovakkal foglalkozik, mert döbbenetes, hogy milyen eredményeket lehet vele elérni.

Azóta Erdélyben népszerűsítem ezt a módszert és a Free Horse Style alapján képzek sikeres lovakat. És ami a lényeg, hogy nem csak hobbi lovak képzése közben tapasztaltam a sikerességét, de nagyon jól működik a versenysportban is – mint például a díjlovaglás – , mert mentálisan és fizikailag is összeszedettebb lesz tőle a ló és a lovas egyaránt. A Free Horse Style egy híd számomra, teljesen beépült a mindennapjaimba, az életformámmá vált, méltóságot, szeretetet, szabadságot adott. Nagy álmom, hogy megdöntsem Gyuri szabadon lovaglás rekordját. A helyes módszer keresése mellett titkon ezért is jelentkeztem anno a kurzusára, amit én viccesen csak a “megszállottak szent dühének” nevezek. Annyi biztos, hogy Székelyföldön mindent megteszek, hogy ez a fantasztikus módszer minél több emberhez eljusson és ugyanúgy gazdagítsa az ő életüket, mint ahogy azt az enyémmel tette.”

Zsolt mindezek mellett csodás videókat és képeket is készít a munkája során, amikből csak úgy árad a Free Horse Style szellemiség és az elhivatottság. Nézzétek csak! 🙂

Hegedüs Nikolett

Niki kezének nyoma ott van minden egyes cikkünk, publikációnk soraiban. Ő és Gyuri együtt írják többek között a havonta megjelenő Lovas Nemzet magazin Free Horse Style rovatának tartalmát, de lényegében nincs olyan, velünk kapcsolatos anyag, amihez ne lenne így, vagy úgy köze. 🙂

“Meghatározó élmény volt számomra, amikor önerőmből először értem el egy lóval arra a szintre, hogy semmilyen felszerelésre nem volt szükségem az irányításához, sőt különböző eszközöket, például karikás ostort, íjat is teljes biztonsággal tudtam használni a hátáról. Ekkor éreztem meg először, hogy mennyire finom kapcsolat alakítható ki a lovakkal, ezért elhatároztam, hogy tovább képezem magam ezen a területen. Választásom azért esett a Free Horse Style-ra, mert úgy éreztem, ez egy olyan rendszer, amely kiváló alapot nyújt minden lovas tevékenységhez.

A későbbiek során, minél több lóval dolgoztam a rendszer szerint, annál jobban megerősödött a fenti véleményem. Számomra a legfontosabb dolog, amit a Free Horse Style-tól kaptam, az a tudatosság, hiszen a rendszert ismerve már nem ösztönösen, az intuícióimra hallgatva, hanem az összefüggéseket látva és értve dolgozom a lovakkal. Fontos tapasztalatomnak tartom, hogy ezek az ismeretek nemcsak a szabad munkában, hanem bármilyen lovaglóstílusban, illetve bármilyen felszereléssel dolgozva használhatók. Igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy a rendszer minél több lóhoz és lovashoz eljusson, mert úgy gondolom, a FHS kitűnő alapot nyújt a lóval való harmonikus, mindkét fél számára örömöt nyújtó kapcsolat kialakításához. Óráimon és munkám során a mottóm: „Építkezzünk tudatosan és határ a csillagos ég!”

Niki jelenleg Orosházán oktat, egyéni és csoportos formában gyermek és felnőtt lovasokat, a Free Horse Style rendszere szerint, általa kiképzett lovakon. Sőt, mi több, az első Free Horse Style-os ló, Queen Pelyla is nála élvezi jól megérdemelt nyugdíjas éveit. 🙂